ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Στο γραφείο μου πραγματοποιώ συνεδρίες Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Ψυχοθεραπευτικά, εφαρμόζω την Κλινική ύπνωση στα πλαίσια της πιστοποιημένης εκπαίδευσής μου ως Βιοθυμικής Υπνοθεραπεύτριας. Επιπλέον, εφαρμόζω, ψυχοθεραπευτικά, τη θεωρία και τις τεχνικές των μοντέλων της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (Cognitive-Behavioral Therapy, CBT), της θεραπείας Σχημάτων (Schema Therapy) και της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness).Περαιτέρω, εφαρμόζω επιβεβαιωτική ψυχοθεραπέια / συμβουλευτική σε θέμα σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, χαρακτηριστικών και ταυτότητας φύλου.

Με βάση το αίτημα και τις ανάγκες του θεραπευόμενου θα αποφασιστεί σε ένα συνεργατικό πλαίσιο αν θα παρασχεθεί Ψυχοθεραπεία ή Συμβουλευτική.

Οι συνεδρίες συνήθως είναι εβδομαδιαίες την ίδια ώρα και μέρα και διαρκούν από 50-80 λεπτά. Ο θεραπευόμενος, πριν τη συνεργασία, ενημερώνεται για το θεραπευτικό συμβόλαιο και τους όρους αυτού, μεταξύ άλλων για θέματα απορρήτου, συχνότητας, διάρκειας, κόστους και ακύρωσης συνεδριών, τερματισμού της θεραπείας κ.α.

Κατόπιν συνεννόησης και ανάλογα με τη δυσκολία που σας απασχολεί ή λόγω αδυναμίας προσέλευσης, παρέχεται η δυνατότητα για on line και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατ’ οίκον συνεδρίες.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία, κατά την οποία ο θεραπευτής είναι το εργαλείο, μαζί με πλήθος άλλων τεχνικών, της προσέγγισης που ακολουθεί, και δεξιοτήτων, ώστε ο θεραπευόμενος να οδηγηθεί με ασφάλεια, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αναγνώρισης, ενδυνάμωσης και υποστήριξης, στην επίτευξη του θεραπευτικού του στόχου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Μέσα σε ένα κλίμα ενσυναίσθησης, κατανόησης και άνευ όρων αποδοχής, στο οποίο η θεραπευτική σχέση αναδεικνύεται σε πρώτο μέλημα του θεραπευτή, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί μια ισχυρή θεραπευτική συμμαχία, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να γίνεται βοηθός και θεραπευτής του εαυτού του, για τα θέματα που τον απασχολούν.

Η συμβουλευτική ψυχολογία στοχεύει στην παροχή βοήθειας η οποία θα οδηγήσει τον συμβουλευόμενο σε μια πιο ικανοποιητική και εποικοδομητική διαβίωση. Βοηθά κυρίως σε περιπτώσεις αλλαγών και κρίσεων που αντιμετωπίζει κάποιος, στις οποίες αδυνατεί να αντεπεξέλθει χωρίς βοήθεια. Πρόκειται για καταστάσεις που διαρρηγνύουν ή διαταράσσουν τον προηγούμενο τρόπο ζωής του ανθρώπου, όπως είναι η φυσική αναπηρία, το πένθος, ένα σοβαρό ατύχημα, μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, η απώλεια της εργασίας ή της κατοικίας, οι συζυγικές ή οικογενειακές δυσκολίες, η διάλυση μιας σχέσης, η μετανάστευση και άλλες.

Ωστόσο, συμβουλευτική μπορεί να ζητηθεί και για πιο απλά προβλήματα τα οποία απασχολούν κάποιον, που για εκείνον θα είναι σημαντικά, τα οποία εμποδίζουν τη γενικότερη λειτουργικότητά του και αποτελούν πρόκληση για τη δική του ψυχική υγεία. Άλλωστε, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ψυχικής Υγείας (Π.Ο.Υ.), η ψυχική υγεία ορίζεται ως η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Για να υπάρξει μια εποικοδομητική συμβουλευτική σχέση, η οποία θα οδηγήσει στην επίτευξη στόχων που θα καθοριστούν και συμφωνηθούν από κοινού με τον θεραπευτή, πρέπει να προηγηθεί θετική και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ του συμβουλευόμενου και του σύμβουλου ψυχολόγου. Μέσω της επικοινωνίας αυτής και της αλληλεπίδρασης ενισχύεται η εκατέρωθεν, αμφίδρομη αυτοαποκάλυψη (διαδικασία αποκάλυψης πτυχών της προσωπικότητας του ατόμου τόσο στον ίδιο τον εαυτό του όσο και σε άτομα τα οποία εμπιστεύεται), ιδρύεται μια σχέση εμπιστοσύνης και ο συμβουλευόμενος αποκτά περισσότερη αυτογνωσία.

Το μοίρασμα των εμπειριών και η διαπροσωπική συνδιαλλαγή στη συμβουλευτική σχέση συμβάλλουν στην απόκτηση αυξημένης αυτοεπίγνωσης από τον συμβουλευόμενο αναφορικά με τις αντιδράσεις του, τη γνώση που έχει για τη συμπεριφορά του, τις στάσεις, τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τα ενδιαφέροντα, τις πεποιθήσεις του. Και γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό του, αποκτά και καλύτερη επίγνωση των στόχων του, αν αυτοί δεν είναι συγκεκριμένοι, ενώ παράλληλα μπορεί να γνωρίσει καλύτερα και τους γύρω του.

Καθώς η επικοινωνία, γενικά, επικυρώνει ή καταρρίπτει και διαψεύδει τη γνώση που θεωρεί ότι έχει κανείς για τον εαυτό του, μέσα στη συμβουλευτική σχέση ο συμβουλευόμενος αντιλαμβάνεται ότι μερικά στοιχεία του εαυτού μας μας είναι γνωστά και μερικά μας είναι άγνωστα, όπως επίσης ότι μερικά στοιχεία του εαυτού μας είναι γνωστά και μερικά άγνωστα στους άλλους ανθρώπους. Το «παράθυρο Johari» είναι ένας χρήσιμος τρόπος διερεύνησης της αυτογνωσίας. Πρόκειται για ένα τετράγωνο χωρισμένο σε τέσσερα μέρη και κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει τη συμπεριφορά, τα κίνητρα και τα συναισθήματα του ανθρώπου.

Κάθε τέταρτο αντιπροσωπεύει έναν τομέα επίγνωσης ή μη επίγνωσης που έχει για τον εαυτό του τόσο το ίδιο το άτομο όσο και εκείνοι με τους οποίους σχετίζεται. Καθένας έχει συναισθήματα, συμπεριφορές και κίνητρα σε όλα τα πλαίσια. Η διαφορά έγκειται στο μέγεθος του ανοίγματος για κάθε πλαίσιο. Το ανοικτό πλαίσιο περιλαμβάνει πράγματα που γνωρίζει ο εαυτός και οι άλλοι. Το τυφλό πλαίσιο περιλαμβάνει πράγματα που δε γνωρίζει ο εαυτός και γνωρίζουν οι άλλοι. Το κρυμμένο περιλαμβάνει πράγματα που γνωρίζει ο εαυτός και δε γνωρίζουν οι άλλοι. Και το άγνωστο περιλαμβάνει πράγματα που δε γνωρίζει ούτε ο εαυτός ούτε οι άλλοι.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ανοιχτό πλαίσιο ενός ατόμου, τόσο πιο αυξημένη αυτοεπίγνωση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του έχει που του επιτρέπει να συναναστρέφεται τους γύρω του με ουσιαστικό τρόπο.

Στην αρχή μιας ψυχοθεραπείας/συμβουλευτικής, το κρυμμένο πλαίσιο του ατόμου είναι μεγάλο και προοδευτικά γίνεται μικρότερο καθώς αρχίζει να αυτοαποκαλύπτεται. Το ανοιχτό μεγαλώνει καθώς η διαδικασία προχωρά. Το τυφλό στην ψυχοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει υλικό του εαυτού του θεραπευόμενου που ο θεραπευτής του το αντανακλά μέσα π.χ. από εκφράσεις του προσώπου και που ο πρώτος δε γνωρίζει ή δε συνειδητοποιεί ότι διαθέτει. Καθώς ο θεραπευτής αντανακλά αντιδρά απαντά και μεταβιβάζει το μήνυμα ότι παρακολουθεί τον θεραπευόμενο και ότι μπορεί αν του έχει εμπιστοσύνη, το τυφλό πλαίσιο μειώνεται.

Στόχος της συμβουλευτικής είναι να βοηθήσει το άτομο να μετακινηθεί σε αυτή την κατάσταση κατά την οποία το μέγεθος του ανοιχτού πλαισίου είναι το μεγαλύτερο δυνατό, ώστε να κατακτήσει την ισορροπία και να πετύχει τους στόχους του.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αναγνώριση, αποδοχή και επικύρωση της εμπειρίας του ατόμου σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και το φύλο, αλλά και κάθε διερευνητικής διεργασίας, αναζήτησης, πειραματισμού και εξερεύνησης γύρω από αυτά, με μη κατευθυντικό τρόπο. Ενδυνάμωση και δημιουργία ασφαλούς χώρου διερεύνησης ταυτοτήτων γύρω από τη σεξουαλικότητα και το φύλο, ώστε το άτομο να νιώσει ασφαλές και ελεύθερο και να κάνει την καλύτερη δυνατή επαφή με τον εαυτό του και την αυτοπραγμάτωσή του, αναγνωρίζοντας τα στερεότυπα και τις καταπιέσεις του ετεροκανονικού κοινωνικού πλαισίου εντός του οποίου κυριαρχεί η κοινωνικά επιβαλλόμενη δυαδικότητα του φύλου και η πεποίθηση ότι η ετεροφυλία και ο βιολογικός διαχωρισμός φύλου εντός του διπόλου άνδρας-γυναίκα καθώς και οι δομημένες κοινωνικές σχέσεις που βασίζονται σε αυτά, αποτελούν τις μοναδικά αποδεκτές και «φυσιολογικές» εκφράσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και των έμφυλων ταυτοτήτων και κοινωνικών ρόλων, με αποτέλεσμα την αορατότητα, τον στιγματισμό, την  περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις σε βάρος όσων ατόμων δεν είναι (ή δε θεωρείται ότι είναι) ετεροφυλόφυλα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διατροφικές δυσκολίες & παχυσαρκία

Δυσκολίες σχέσεων

Διαταραχές Διάθεσης

Αγχώδης Διαταραχές

Διεκδικητικότητα αύξηση αυτοπεποίθησης-αυτοεκτίμησης

Πένθος, Απώλειες & Ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής

Παρορμήσεις και εθισμοί

Διαταραχές Προσωπικότητας

Ζητήματα Φύλου

Κάπνισμα

Ψυχοσωματικά προβλήματα

Αυπνία

Πόνος

Διαχείριση θυμού

Βελτίωση επίδοσης / απόδοσης

Φοβίες

Scroll to Top